Ako je to v súčasnosti?
Kedysi boli barové stoličky doplnkovým sedením ku zvýšenému barovému pultu v kuchynskej zostave. Dnes sme už chvalabohu ďalej a tento dizajnový výstrelok ostal doposiaľ zabudnutý v 90. rokoch minulého storočia. Áno, ten na šikmých kovových konzolách trubkového tvaru.
Aktuálne nájdeme ich využitie čoraz viac vo forme zníženej barovej stoličky. A to v interiéroch ktoré využívajú v súčasnosti rozšírený trend, kedy je hlavné jedálenské sedenie v rovnakej výške, ako pracovná doska kuchyne. Jedná sa teda o akýsi medzistupeň sedenia, niečo medzi klasickou jedálenskou stoličkou a vysokou barovou. Výhodou je, ak takéto sedenie kompozične nadväzuje na pracovnú dosku. Vďaka zníženým barovým stoličkám nemusíte pracovnú / jedálenskú dosku výškovo deliť a všetko zvládnete pekne v jednej línii.
Barové a pultové stoličky a ich výška
Absolútne najdôležitejší bod pre vás, skôr ako sa vyberiete na nákup stoličiek, je zmerať si kuchynský ostrov, stôl či pult, ku ktorému plánujete stoličky umiestniť. Vyvarujete sa tak nepríjemnostiam nevhodnej výšky. V tomto kroku ľudia často zabúdajú na umiestnenie vlastných nôh, teda stehennej časti. Dajte si na to pozor najmä pri riešeniach na mieru. Priestor medzi úrovňou sedenia stoličky a spodnou hranou priestoru (dosky), ku ktorému stoličku umiestňujeme, by mal byť aspoň 20 cm vysoký. Ideálne viac, pre pohodlnejší posed.
Barová stolička má štandardne výšku sedu na úrovni cca 75 až 80 cm, takže vhodná výška pracovnej dosky je cca 110 až 120 cm od zeme.
Pultová stolička (alebo aj "znížená barová" stolička) sa s výškou sedu väčšinou pohybuje okolo 65 cm, čo znamená že výška pracovnej dosky býva približne 90 až 95 cm od zeme.
Rozostup medzi jednotlivými stoličkami vychádza z antropologického "rozmeru" človeka - teda šírky ramien. Pri návrhu sedenia sa riadime pravidlom aspoň 60 cm šírky pre jedného sediaceho.
Výška operadla barovej stoličky
Nemenej dôležitým rozmerovým parametrom je celková výška barovej stoličky. Tu si treba uvedomiť, že barové stoličky fungujú trošku inak, ako klasické jedálenské. Dôvodom je vyššie položené ťažisko sediaceho. Ak by sme na barovej stoličke mali klasické vysoké operadlo (také ako na jedálenskej) zvýšili by sme tým riziko prevrhnutia, keďže sa nachádzame vyššie nad zemou. Preto sa barové stoličky spravidla vyrábajú s nižším operadlom. Alebo žiadnym.
Na výber teda máte v zásade tri možnosti:
Barové stoličky bez operadla - zaberajú menej priestoru, ľahko sa prenášajú a hravo sa na nich posadíte ktorýmkoľvek smerom. Absentuje im však pohodlie opierania.
Barové stoličky so zníženým operadlom - najbežnejší typ barových stoličiek, s ktorými sa stretávame. Snúbia v sebe pohodlie aj bezpečnosť sedenia, spomenutú vyššie.
Barové stoličky s vysokým operadlom - pri takýchto stoličkách si všímajte prevedenie podnože. Spravidla musia byť nožičky dostatočne "rozkročené", aby sa zabránilo prevrhnutiu.
Výška samotného operadla sa tak vie pohybovať v rozmedzí od 10 cm pri zníženom operadle, až po 25-40 cm pri klasickom a zvýšenom operadle. Pri výbere rozhodne odporúčame dve veci. Stoličky vyskúšať, ideálne ten člen rodiny, ktorý na nej bude najviac sedieť. A potom zvážiť ich celkové pôsobenie v priestore. Vďaka svojej výške sa totiž stávajú nezanedbateľným prvkom v našich interiéroch, preto je žiadúce aby nám do nich dizajnovo a vizuálne zapadli.
Všimnite si, že čím má stolička vyššie operadlo, tým má aj jej podnož nožičky ďalej od seba. Je to tak kvôli stabilite vyššie položeného ťažiska.
Elegantný dizajn a komfort v jednom
Barové aj pultové stoličky častokrát bývajú skvelým riešením sedenia v menších obytných priestoroch. Aj keď sa zväčša do interiérov používajú ako doplnkové sedenie, určite ste sa viackrát pristihli že práve toto sedenie využívate najviac. V menších bytoch tak vieme ušetriť miesto a barové (pultové) sedenie povýšiť na "hlavné" sedenie. Ušetríme tak miesto pre klasický jedálenský stôl so stoličkami.
Medzi najpredávanejšie barové stoličky patria modely na klasických 4 nohách, ktoré sú vďaka stabilite nielen odolné a pevné, ale pôsobia nadčasovo a prijemne vďaka svojmu dizajnu. Ďalšou možnosťou podnože sú dve a dve nožičky spojené do tzv. "sledge" podnože, konštrukčne pripomínajúcej sánky. V minulosti boli populárne aj stoličky na centrálnej podnoži. Keďže sú však odkázané pripomínať nám neslávne bary z 90. rokov, dnes sa s nimi stretávame len veľmi málo.
Pokiaľ trávite viac času za kuchynským ostrovčekom či barovým pultom, mali by ste zvážiť tiež výber stoličky s čalúneným sedákom. Vyhnete sa tak zbytočným bolestiam chrbta.
Nezabúdajte na stupienok na nohy (trnož), ktorý by mal byť umiestnený tak, aby počas sedenia vaše nohy na neho dosiahli.
Zvážte materiály a ich vhodnosť
Tak ako každý iný nábytok, aj barové či pultové stoličky treba do interiéru zladiť tak, aby bol jeho dizajn jednotný. Môžu sa tak stať nenápadným pomocníkom alebo aj dominantou priestoru.
Pokiaľ budete stoličku využívať na krátkodobé občasné sedenie, nebojte sa siahnuť po drevenom či plastovom variante. Ich výhodou je praktická a ľahká údržba, aj nízka hmotnosť.
Pokiaľ má však stolička slúžiť ako náhrada jedálenského sedenia, treba brať do úvahy komfort sedenia, preto by ste mali zvážiť výber stoličky s čalúneným sedákom v látke, koži prípadne inom prevedení. Sedák v čalunenej verzii by mal byť odolný voči oterom či žmolkovaniu, kde vám môže pomôcť aj stupnica Martindale. Tá zaraďuje čalúnenie na základe počtu cyklov do určitej kategórie oteruvzdornosti. Pre domáce použitie je postačujúca hodnota Martindale na úrovni už od 10 000 cyklov. Samozrejme všeobecne platí čím vyššie číslo, tým väčšia odolnosť. Pre predstavu - úroveň od 30 000 cyklov je vhodná už pre verejné použitie.
Stupeň oteruvzdornosti odporúčame mať špeciálne na zreteli, ak zariaďujete svoju kaviareň či reštauráciu. Teda najmä vtedy, ak nechcete zodraté stoličky meniť každého pol roka.
Barové stoličky vytvárajú priaznivé prostredie na spoločné
aktivity, ako je príprava a konzumácia jedla, či nápojov, čím podporujú komunikáciu a interakciu
medzi ľuďmi v miestnosti. S nimi už nikdy nebudete pripravovať, či konzumovať raňajky len tak osamote. A to ani nehovoríme o tom, koľko miesta v chladničke ušetríte, keďže každá flaša vína sa pri barovom sedení určite dopije :-)